neděle 31. ledna 2016

Jacques Rivette (1.3.1928 - 29.1.2016)

Už sedm let platí, že když se mě někdo zeptá na můj nejoblíbenější film, tak odpovím Célina a Julie si vyjely na lodi.
Célina a Julie si vyjely na lodi je totiž jednou z nejkrásnějších filmových odměn, jakých se mi kdy dostalo.
Krásná hašteřilka mi k srdci tolik nepřirostla, ale uznejte sami, že slovní spojení "krásná hašteřilka" je dokonalé samo o sobě a žádný film k tomu ani nepotřebuje.
A Jacques Rivette byl čaroděj. Opravdický čaroděj, který chodil mezi lidmi.
Sbohem, sladký princi.


sobota 30. ledna 2016

Zase přijde jaro a zachrání nás

Pomalu zakončuji svůj druhý týden v Brněnské izolaci. Zdá se mi to delší. Už se těším až skončí. Nicméně dnes bylo venku velmi krásně. Takovejten den, kdy byste měli být s někým zamilovaní, chodit po venku, držet se za ruce a čumět po nebi a po stromech. Tak jsem odpoledne chodila sama po venku a čuměla po nebi a po stromech. Už před třemi týdny mi odešly sluchátka, tak teď vůbec venku neposlouchám hudbu. Měla jsem díky tomu dnes velmi krásný moment. Víte, já v Brně bývám obvykle jenom přes týden. Přes týden je Brno plné lidí a hluku prakticky v kteroukoliv denní či noční hodinu (zvlášť když jako já bydlíte blízko u centra/hlavních dopravních tahů okolo centra). No ale dneska jsem okolo jedné hodiny odpolední stála na přechodu u budovy JAMU (tý co je u Český, kousek od FSS) a jak jsem tam tak stála, tak v jeden moment tam bylo naprosto dokonalé ticho. Jen svítilo slunce.

Šilamáma Půlplicpryč



čtvrtek 28. ledna 2016

Věci se prostě ztrácejí.

V posledních dnech jsem vedla několik zajímavých konverzací o zvířatech.
Dnes bylo hlavní nádraží v pět hodin ráno plné metalistů - domnívám se, že se všichni vraceli z koncertu Therion.
Stála jsem mezi nimi a najednou silně zatoužila vlastnit velké těžké černé boty.
Velké těžké černé boty by pravděpodobně zraňovaly moje atypicky rostlé nohy do krve a co metalovějšího může být.
V okamžiku, kdy píšu tyto řádky, jsem vzhůru již dvacet sedm hodin.
Vím, že to není správné, ale moje tělo odmítá usnout.
Nebo bych spíš měla říct moje hlava.
Moje hlava, která je díky bohu fyziologicky schopna zvednout se a podívat na nebe.

Našla jsem fotky sněhu z pátého ledna.

Podejmlíko Půlrohlík


sobota 23. ledna 2016

Jak ubozí jsou ti lidé, kteří nikdy nezpívají, a zemřou se vší svou hudbou v sobě - Viktor Hugo (takže Marilyn Manson je v pohodě)

Tak jsem taky zkusila, co to udělá, když si zapíšu deset písniček, který mi mobil náhodně vybere a moji oblíbenou část textu z nich. Docela mě překvapilo, jaký depka věci tam mám. Ale taky vlastně, co se sakra divím. U Luboše Pospíšila (1) a Hudby Prahy (9) jsem měla touhu opsat celý text. A hlavně fakt hned ta první písnička, to byl zásah do srdce. Přímej.

Šilamáma Půlplicpryč

1. Balada o několika papírovejch čertech -Luboš Pospíšil: "Snad už to víš - ten koho nečekáš/  Ten tě vyhledá/  Snad už to víš - ta co ses jí jen smál/  Ta vzpomíná - jediná vzpomíná "

2. Fuck you - Archive: "All I want is to see you in terrible pain/ Though we won't ever meet I remember your name"

3. Superheavy - Superheavy: "We're superheavy in love/ We're superheavy trusting/ Superheavy, in love, yes we are!"

4. Bombom (feat The Teaching) - Macklemore: instrumentálka

5. Slipping Away - Jon Oliva's Pain: "Chase our dreams endlessly/ To see what we can find/ With everyday a part of us/ Is left to ponder time/ And it's true, yeah"

6. Jízda v protisměru - Kryštof: "Znám lítosti, které lámou kosti/ Znám propasti, co už nepřemostím/ Znám otázku pane bože co s tím/ Znám, už dobře znám"

7. Mad world - Tears for tears: "And I find it kind of funny/ I find it kind of sad/ The dreams in which I'm dying are the best I've ever had"

8. Žena ze stínadel - Lili Marlene: "Hajej má lásko hajej chovám tě na prsou/ Za chvíli nebudem sami za chvíli už tady jsou/ Padli ti do očí jiný já padla do zkázy/ Teď můžeš klidně spát už ti nic neschází"

9. Máma táta - Hudba Praha: "Jenže voči přes ty brejle toho už dost viděly/ jedno vidí je to v hazlu druhý je to v prdeli/ ještě že je tady máma a s ní táta taky je/ oni držej pořád s náma celej svět zas tancuje"

10. Get the gold - Graveyard train:"To the left there's the men with dirty cheques in their hands/ To the right the empty hope of dying young with no regrets/ That's one way to get the gold/ The only way to get to you "

úterý 19. ledna 2016

Poskytnutím služby je také zavázání se k povinnosti zdržet se určitého jednání nebo strpět určité jednání či situaci

Zkouškový je v plným proudu.
Zákony a blbý paragrafy už nemůžu ani vidět. Achjo.
Učim se. Furt. Furt. Furt.
V noci mám noční můry. Asi bych učení o dani z přidané hodnoty neměla prokládat seriálem o vlkodlacích a upírech. Je to asi holt kombinace už přes čáru.

Šilamáma Půlplicpryč

P.S. Na tom hrnku je napsáno: Coffe is the answer. Who cares what the question was.
P.P.S. Screenshot z I.T. Crowd naznačuje, jak budu asi vypadat, až po zkouškovým zase vylezu mezi lidi.




neděle 17. ledna 2016

Co to máš, milá, ve sluchátkách?

Na Tumblr jsem narazila na jeden z řetězových příspěvků, který jsem ochotná a dokonce i trochu zvědavá zkusit. A třeba to může zkusit i Šilamamka, když se jí bude chtít.
Pravidla jsou jednoduchá: Pustit si svůj aktuální playlist, zadat náhodné přehrávání, vypsat deset prvních písniček, které v pořadí zahrají, a vybrat oblíbenou část textu.

Takhle rozhodli moji bohové hudby; možná jsem nečekala, že to bude tak niterné a gotické, ale na druhou stranu, co jsem čekala?

Podejmlíko Půlrohlík

1. Violent Femmes - Gimme The Car: "But how can I explain personal pain, how can I explain personal pain / How can I explain my voice is in vain, how can I explain the deep down"

2. Secret Discovery - Outlaw: "Watch, the city sleeps, captive of the night / You hear no noise, like dead it lies / dreaming of the day, dreaming of the night"

3. Siouxie and the Banshees - Happy House: "We've come to scream in the happy house / We're in a dream in the happy house / We're all quite sane, sane, sane / This is the happy house-we're happy here"

4. Ensiferum - Cry For The Earth Bounds: "Your fights / Are over now / Lay down and sleep / Gone are / All hate and love / For eternity"

5. Black Sabbath - She's Gone: "Why the sudden change, why all the lies? / I should have seen it in your eyes"

6. Marilyn Manson - Para-noir: "I fuck you so I can feel something instead of nothing at all. / I fuck you because you're beautiful. / I fuck you because you're my nigger. / I fuck you because I am your whore. / I fuck you because you are a whore. / I fuck you for fun. / I fuck you for fun. / I fuck you because I can. / I fuck you so I have a place to stay. / I fuck you so you will protect me."

7. Therion - The Beauty In Black: "She's the serpent of lust / Coiling down the tree in your Eden / To bring you the fruits / Of forbidden pleasures / And forbidden knowledge"

8. The Doors - People Are Strange: "People are strange when you're a stranger / Faces look ugly when you're alone / Women seem wicked when you're unwanted / Streets are uneven when you're down // When you're strange / Faces come out of the rain / When you're strange / No one remembers your name"

9. Roxy Music - Mother Of Pearl: "I've been looking for something / I've always wanted / But was never mine / But now I've seen that something / Just out of reach - glowing - / Very Holy grail / Oh mother of pearl"

10. Macklemore - Kings: "In the darkest of days / Men become kings and still die of old age / While the children become gods / At last the whole world begins to play"


sobota 16. ledna 2016

Měla jsem ráda schůzky Brumbálovy armády, bylo to jako mít přátele

Včera jsem hlídala děti. Bylo to moc hezké.
Co bylo míň hezké bylo to, že jsem během toho hodinu courala při sněžení po venku jen s jedněmi punčocháčky, které jsem si následně roztrhla, když jsem se houpala na dětském hřišti.
Takže se cítím poněkud nemocně. Změřila jsem si teplotu, abych zjistila, jak na tom jsem. Naměřilo mi to 35,57°C. Paráda.

Šilamáma Půlplicpryč

P.S. Fotky jsou ilustrací mého unaveně nachcípaného stavu, který jsem včera večer měla.
P.S.S. Dívaly jsme se sestrou (teda já jsem u toho spíš spala) na Harryho Pottera a Fénixův řád a ona pronesla velmi moudrou větu: ,,Vsadím se, že nebýt Lenky Láskorádový, tak by celý Bradavice byly dávno zamořený škrknama." Souhlasím s ní.




pátek 15. ledna 2016

Líbí se mi ten balvan. Je to moc nóbl balvan.

Nevím, co to se mnou je, ale jak někde vidím nějakou pěknou zeď, kde nic není, musím se do ní zamilovat.
Ve škole takovým místům říkají na okraji a zkoumají je pomocí videoartových medailonků.
Indiana Jones by možná řekl, že jsou to místa mezi místy.
Já se nemůžu udržet a musím si je kolmo vyfotit a ještě u nich zamilovaně zapózovat.

Podejmlíko Půlrohlík


čtvrtek 14. ledna 2016

Alan Rickman (21.2.1946 - 14.1.2016)

Zemřel Alan Rickman.

Už nikdy se nebude posmívat Bruci Willisovi.
Už nikdy nebude svádět Kate Winsletovou svým sametovým barytonem.
Už nebude na nikoho upírat své mimozemsky tvarované zelené oči.
Už nikdy nebude dávat své anglicky chladné ženě CD s písněmi, které ji naučily citu.
Už nikdy jeho hlasem nepromluví další depresivní robot.
Už nikdy se nebude rozčilovat, že mu fanoušci připomínají Grabtharovo kladivo.
Už nikdy nebude v Nottinghamu zakazovat Vánoce.
Už nikdy nebude posílat Johnnyho Deppa na galeje.
Už nikdy nás nebude nutit otevřít knihu na straně 394.

Sbohem, sladký princi.





pondělí 11. ledna 2016

David Bowie (8.1.1947 - 10.1.2016)

Odteď už nám jako jediný David Bowie zůstala Tilda Swinton.
Vždycky jsem se ho chtěla zeptat, jestli si dokázal Sametovou extázi užít i jako dobrý film a nebo jestli byl zkrátka příliš naštvaný, že je to kvazi o něm, ale pak se mi to zdálo příliš urážlivé.
Vždycky jsem se ho chtěla také zeptat, jaké to bylo zpívat na pódiu, zatímco pod ním umírají heroinové děti, ale pak se mi to zdálo příliš urážlivé.
Kdo teď bude zpívat středověkým rytířům, když poznávají paní svého srdce?
Kdo teď bude dávat elektrické stroje kouzelníkům, aby se sami zničili?
Kdo teď bude soudit undergroundové souboje modelů?
Sbohem, sladký princi.






pátek 8. ledna 2016

Dnes jsme pověsili tři srdce.

Viděly jsme věnec z usušených růží a trojlístků a byl velmi krásný.
Jeli jsme tmou a mlhou a poslouchali Super Heavy.
Dospěly jsme s Šilamámou k závěru, že matné lahve na alkohol jsou vždy přitažlivější než ty hladké a průhledné.
Snědla jsem také skoro kilo ananasu a věru, je to věc, kterou už doufám nikdy neudělám.
Našla jsem fotografie květin, které jsme v létě nesly babičkám.
Náš tatínek je odchovaný rock'n'rollem, dřevním rockem a poctivým heavy metalem, ale občas jeho člověk ve sbírce najde i jiné věci.

Podejmlíko Půlrohlík


čtvrtek 7. ledna 2016

That's just like your opinion, man.

Dáváme si se sestrou filmový maratonek. Začaly jsme 'Univerzitou pro příšerky', pokračovaly 'Big Lebowskim' a končíme 'Vzorcem pro vraždu'. Když si to tak po nás čtu, máme docela prapodivnej výběr filmů.
A zjistily jsme, že jsme vlastně dost hipstři. Páč jsme milovaly Ryana Goslinga dřív, než to bylo cool. Tzn. tak v roce 2003.
Je teprve šestý den roku 2016 a už jsem dočetla tři knížky. Harryho Pottera a Relikvie smrti, Rothschildovu flašku (od Petra Šabacha) a Fest brlaninu (od KKRD boys). Když si to po sobě tak čtu, mám docela prapodivnej výběr knížek.
Taky jsem se předevčírem potkala s fakt sympatickým černým koťátkem. Všichni by měli mít svoje roztomilý černý koťátko.

Šilamáma Půlplicpryč




úterý 5. ledna 2016

Milovat tebe je jako milovat smrt.

Včera by oslavil 54. narozeniny nejmocnější ze všech dvě stě a jeden centimetr vysokých upírů:
Petrus T. Ratajczyk alias Peter Steele (4. ledna 1962 - 14. 4. 2010),
muž, který citoval The Beatles a Black Sabbath jako své největší hudební vzory,
který oplýval hlasem hlubokým jako Mariánský příkop, vlastnil čtyři kočky a hrál na basovou kytaru, takže byl, je a bude nejdokonalejším mužem ze všech dokonalých mužů, navždy, napořád, pardon všichni ostatní muži, ale toto místo už není volné, děkuji za snahu.
Takže, suprzelené narozeniny, Petře, a díky za to, jaký's byl básník.
Protože můj vnitřní gotik má díky tobě sugestivní představu o světě beze strachu, neboť kde není naděje, není strach.
A protože jestli některý muž kdy odevzdal celou svou hudební kariéru snaze popsat tu nejdokonalejší witch/bitch, tak jsi to byl také ty.

"I went looking for trouble
And boy
I found her..."

Anesthesia - Burnt Flowers Fallen - Creepy Green Light - Halloween In Heaven - Too Late: Frozen



 

sobota 2. ledna 2016

I felt like destroying something beautiful.

K ohňostrojům mám velice rozporuplný vztah, ale kdybych na nich měla vypíchnout jednu pozitivní věc, tak že je to peklo bez závazků.
Šilamáma první den v roce ušla asi 20 kilometrů, polovinu z toho v botách na deseticentimetrovém podpatku.
Já jsem viděla Davida Sucheta, jak řídí Orient express.
Julie se zamkla sama v obýváku a my jsme byli všichni v kuchyni a snažili se jí navést k tomu, aby odemkla, nebo aspoň hodila klíč z balkonu.

Podejmlíko Půlrohlík