pátek 30. května 2014

Naposled zamávám na cestu vlaštovkám.

Dnes jsem plakala, když hrál Honzík Metropoledne.
Pan Pozzi byl ve škole sám na dni otevřených dveří a přemýšlel, jak to těm lidem říct, že ne všechny sny je dobré si plnit.
Také zemřel herec, který hrál Peeping Toma. Jmenoval se Karlheinz Böhm.
Probouzejí se ve mně něžné city a z toho budou zase problémy, ale přišla jsem na to, že Richardovi zničila život crazy bitch.
Opět mě čeká doba, kdy musím svůj život kompletně přestěhovat z města do města a začíná se vynořovat myšlenka, že být tak neskutečně marnivá není úplně dobře.

Podejmlíko Půlrohlík


čtvrtek 29. května 2014

Zaslechl jsem lásku odcházet, když se prvně rtů mých dotkl ret

Furt prší, bojím se, že nás to o víkendu smete do přehrady. A taky, že budou děti křičet, až budou lítat blesky.
Momenty radostí a klidu a pohody střídaj úvahy o Francii. Chtěla bych tam.
Jenomže není to blbost?
Dostala jsem se do fáze života, ve které si dávám ve tři v noci s klukama taneční bettly (jakože bitvy, jou) na tohle a pak jdem lízt po stromě. Já myslím, že to není blbý.

Vlčí máky za naší fakultou nádherně kvetou.

Šilamáma Půlplicpryč




neděle 25. května 2014

I have had it with these motherf**king flies in my motherf**king room.

Dnes mě slunce vzbudilo v 6:27, takže nastal jeden z těch vzácných dní, kdy je teprve poledne, ale už mám dojem, že jsem prožila plnohodnotný den.
Běžela jsem se zvláštním nasazením, takže jsem měla čas rychlejší než v dobách, kdy jsem ještě neměla zraněné koleno. A slunce i takhle brzo už pálilo velmi silně, takže bůh nás chraň, co nás čeká dále v létě.
Já i sestra používáme duhové ručníky a bez brýlí vidíme na pár kroků, takže i takový malý aquapark pro nás představuje opičí dráhu spojenou se smrtonosnou bažinou, ale kdo by to nerisknul, když na druhém konci té bažiny čeká vířivka horká jako kafe, kde člověk může spočinout.
Moje pištění v zatáčkách tobogánu dokáže rozezvučet celý zábavní komplex a moje sestra lezla po stromě a teď spí.

Přidávám archivní fotky z března 2011.

Podejmlíko Půlrohlík









sobota 24. května 2014

Dávno vlastně nevím, kam jsem šel a kde jsem byl, než jsem tu cestu opustil.

To je pořád řečí, že má člověk s věkem dospět, a morální principy, a pravidla, a blá blá,
a ani teď pořád neumím navázat ani oční kontakt.
Každopádně jsme vedly s Lukášem diskuzi o entitách duchovního až strašidelného rázu, kterou jsme si všichni navzájem potvrdili, že v našem městě je exoplazmou přímo předimenzováno.
Mám tím na mysli chvíle, kdy jsem doma sama a jasně slyším, že někdo volá moje jméno. Nebo že v úterý zavřela dveře od balkónu na kliku.

Podejmlíko Půlrohlík

P. S.: Někdo se dostal na náš blog tak, že si vygůgloval spojení "jak ušít sovu".
P. P. S.: Před zhruba šesti měsíci jsem omylem místo slova "dokumentaci" použila "komunikaci" a zaznamenala jsem to až teď.


pátek 23. května 2014

Můžeš ji odnést do nádoby na popel.

A protože jsem právě plakala u písničky "Kanálská zahrada" kapely Hm..., (a sestra taky, a nebo minimálně husí kůže byla), přidávám bonusovou "moje sestra odchází od věcí" fotku.

Podejmlíko Půlrohlík


Vím, na co myslíš. Peklo je blízko.

Našly jsme dnes se sestrou lvíčka na roletě.
Stejně mám nejraději své město, i když obchod firmy s umělými dochucovadly je otevřen deset metrů od nejzdravější restaurace v okolí.
Včera bylo tak krásné odpoledne, že z něj nemáme jedinou fotku, ale srdce se nám zvětšila třikrát.

Podejmlíko Půlrohlík









úterý 20. května 2014

Divoch chvilku mlčel. "Ale stejně," trval na svém, "je Othello dobrý, lepší než ty pocitové filmy."

"Aktuálnost nesmrtelných" ?

Všimla jsem si, že jsem ještě na blogu neventilovala svoje úvahy o upírech ze dne mých narozenin.
"Chcete-li porozumět nějaké době, podívejte se na její upíry."
To říkali v dokumentu o archeologovi, co našel v morovém hrobě v Benátkách lebku s cihlou v ústech a s bandou dalších vědců zkoumal, jestli našel upíra.
Kamarády hned napadlo, jestli tím myslím nového Jarmusche (Přežijí jen milenci).
Já doufám, že pro naši dobu Jarmuschovi upíři příznační nebudou.
Kamarádi povídají, že tedy jací upíři by podle mě měli být pro naši dobu příznační.
A já povídám, že ti z filmu Žízeň Chan-wook Parka - raději postmoderní eklektiky než depresivní hipstery.
A teď si ve své samomluvě vysvětlím podrobněji, proč to takhle cítím. Totiž, myslím si, že smyslem a cílem každého lidského života je dospět, zmoudřet a předat moudrost, ke které jsme dospěli, další generaci. Tento proces pro mě obsahuje zhnusení světem, které přijde v pubertě v době, kdy si člověk začne všímat věcí kolem sebe. Ale toto zhnusení nemůže být bez konce, protože je neproduktivní a slepou kolejí v lidském uvažování a konání. Jeho jediným smysluplným výsledkem je, že si člověk povšimne věcí, co mu vadí, a pojmenuje je. Následujícím krokem ve vývoji je to, že se začne chovat tak, aby zmíněné chyby zmenšoval a odstraňoval. Jakákoliv jiná reakce je pohrdání přiděleným časem. (A tím nemám na mysli, že člověk musí nutně zahraňovat velryby a přivazovat se před lopaty velkokorporátních buldozerů. Každý člověk vnímá jinak a tím pádem si vytyčí jiný cíl vyhovující vlastnímu morálnímu kodexu.)
A teď ještě něco k nadpisu "aktuálnost nesmrtelných", což byl postřeh jednoho dalšího kamaráda. Podle mě totiž upíři nejsou nesmrtelní, nýbrž mrtví, kteří byli příliš zbabělí na to, aby prošli branou smrti. Jestli totiž něco nechápu, tak je to lidská posedlost nesmrtelností. (Zrcadlí se to v mé osobní tezi/mottu: Strach je největší nepřítel.) Žít věčně mi přijde jako hrozný trest ubírající smysl všemu smysluplnému v lidském životě. Smrt je atraktorem lidského života. Atraktor je konečný stav systému, bod, ve kterém každé těleso skončí bez ohledu na svou trajektorii.
A teď doopravdy k těm symptomatickým upírům, jenže moje myšlenky budou dávat smysl asi jenom těm lidem, kteří viděli oba zmíněné filmy. Jarmuschovi upíři, dvojice milenců, neprocházejí žádným dramatickým obloukem, jejich stav jim vyhovuje, pracují pouze na ukojení vlastních potřeb a závislostí, ať už je to krev, literatura, hudba nebo cokoliv jiného, pohrdají všemi lidmi a nerespektují nic jiného než sami sebe, aniž by byli obdařeni jakýmikoliv morálními vlastnostmi. Jejich "intelektuálnost" je maska, za kterou se skrývají nízké, "obyčejné" animální bytosti, ovšem tohle si postavy nikdy vědomě nepřipustí. Jejich filmová existence vyústí ironickou anekdotou s otevřeným koncem.
Parkovi upíři, rovněž dvojice milenců, jsou také zvířátka uniklá smrti, která se zabývají posloucháním svých pudů (a navíc si ještě kvůli brilantnímu nápadu režiséra a scénáristy vypůjčují syžet z klasického románu Tereza Raquinová od Emila Zoly). Lidé jsou pro ně také zdrojem potravy a posměchu kvůli své slabosti a neschopnosti, ALE na rozdíl od Jarmuschovců se kvůli tomu nepovažují za vyšší bytosti intelektuálně ani morálně. Jejich filmový příběh má navíc dramatický oblouk, postavy si projdou vývojem ústícím v roz(h)řešující konečné finále.
A teď závěr: Byla bych velmi ráda, kdyby naši dobu symbolizovali upíři, kteří jsou schopni využít určitý čas naplno, uznat chybu a přimout konec, a ne upíři, kteří se budou bát smrti navěky.

Podejmlíko Půlrohlík



neděle 18. května 2014

Mrtvá ženská ve vaně, oběšenec ve skříni.

Na stěně krví nápis "meine liebe".
Šilamamáma si dala vajíčkový kuřecí quiche a cítí se šťastna.
Včera jsme byly na koncertě The Sisters of Mercy - chápete to, chápete TO, Milosrdné sestry byly na Milosrdných sestrách.
Šilamáma si odnesla tašku s nápisem I love losers. Myslely jsme si, že jsou to bratři, ale asi nejsou.
Mně trochu bolí koleno a filosoficky jsem vykoumala, že jedině na koncertech mám chuť vyzkoušet si, jaké to je dát někomu pěstí.
Byly jsme dnes u Lennonovy zdi, a za a) už tam není nápis "stejně se všichni rozejdete, čůráci" a z toho vyplývající za b) jou jou jou jou už to není, co to bejvalo. (Viz. DD - Vložte kočku).

Podejmlíko Půlrohlík





úterý 13. května 2014

H. R. Giger (5. února 1940 - 12. května 2014)

V tomto případě si dovolím citovat svoji sestru Šilamámu:

"Dodneška s láskou vzpomínám, jak mě naši vzali tak v osmi na jeho výstavu, ze který jsem pak měla několik let noční můry."

Podejmlíko Půlrohlík



pondělí 12. května 2014

Šilamáma zmat(i)kařila

Včera večer jsem měla panický záchvat, že se za dvacet hodin musím naučit na dvě zkoušky, vyspat se a udělat je (matika a anglina), tak jsem raději v rámci uklidňování napekla hruškové a čokoládové muffiny. Pomohlo to. ALE! Celou noc jsem se nervozitou samozřejmě nemohla spát, furt jsem se budila, a když jsem usnula, vzbudil mě budík, že už musím vstávat. Oblíkla jsem se (asi třikrát jsem se převlíkala), vyčistila jsem si zuby, namalovala se, pokusila se si zamaskovat beďar přesně nad pusou, kterej se mi samozřejmě udělal, učesala jsem se a pak jsem si všimla, že já blbec vstala o hodinu dřív, takže jsem ještě mohla spát. ACHJO. Ovšem paniky před zkouškou z matiky není nikdy dost, tak se teď cpu muffinama a snažím se nezvracet.

Šilamáma Půlplicpryč




pátek 9. května 2014

Miláčku, všechny naše ideje, uklidíme do krabice z Ikeje

Moje vlasy jsou odteď tmavě ametystové, jsem zvědavá jak dlouho jim to vydrží.
Procházela jsem si své staré diáře a byla melancholická. Jsou tam věci, který už si ani nepamatuju, ale přitom bych mohla. Za zapomenutí přece nestojí.
Na mém nočním stolku je červená růže, mám ji tam nechat? Chci ji tam? Chci hlavně klid.

Tohle jsem si napsala do diáře 8. 5. 2012:
 "Domů dolezu ve 12 a píšu si s Dášou, Dankou a Jehlou, Dáša se chce zabít, Danka chce šaty ušít, Jehla mě chce stalkovat v Paříži, spim, lakros, Bára, spim, spim."
Co to o mě asi vypovídá?

Jo a málem jsem se rozbrečela u klipu Arcade Fire, a když mi pak povídal o židlích, a o nadšení a měl takovýto v očích, co já nemívám.

Šilamáma Půlplicpryč


pondělí 5. května 2014

Po jedenácti letech jsem konečně našla jméno jedné písničky.

Dnes jsem se rozbrečela u scény v Kill Billovi 2, kde Uma Thurman pohladí dřevo svojí rakve a řekne: "Tak jo, Pai Meii, jdeme na to."
Jinak v obrazové příloze si dnes dopřejeme nějaké to retro, protože jsem teď zpracovávala zbytek mých fotoarchivů.

Podejmlíko Půlrohlík










čtvrtek 1. května 2014

"Vždycky pláču na svatbách."

V poslední době brečívám u nepředvídatelných filmů, tak jsem si rozhodla vést si o tom záznamy. Z minulých dob si pamatuji svůj pláč u scény z Policejní akademie, kde si uťápnutý tlouštík u svých bývalých šikanizátorů konečně vybude respekt a všechny je ztluče.
Včera jsem brečela u posledního záběru Reservoir Dogs.
Dnes jsem brečela u závěru Cesty do hlubin študákovy duše, když pan učitel přírodopisu konečně složí státní zkoušku. A také ta scéna, kdy ho studenti tak vydeptají, že upadne na chodbě a rozbije vitrínku s motýlem, na kterého byl předtím tak pyšný!

Podejmlíko Půlrohlík